ترجمه گام به گام تا توقف ناقص سازی جنسی زنان در ایران

چکیده :

مقدمه . قطع / بریدن اندام تناسلی زنان [1](FGM/C) ، که بعنوان ختنه زنان[2] نیز شناخته میشود ، یکی از روشهای سنتی است که شامل حذف جزئی یا کامل دستگاه تناسلی خارجی زنان به دلایل غیر پزشکی میشود . گرچه این مورد بخوبی در برخی کشورهای عربی و آفریقایی شرح داده شده است ، اما داده های مرتبط به آن در ایران بسیار نادر است . هدف . شرحی بر اپیدمیولوژی[3] ، ویژگیهای ناحیه ایی ، دانش و آگاهی نسبت به FGM/C در جنوب ایران .

مواد و روش ها . این مطالعه مقطعی[4] در طی 36 ماه ، از سال 2010 – 2013 در هرمزگان ، یکی از استانهای جنوبی ایران نزدیک خلیج فارس انجام شد . در این مطالعه 780 زن را در شش منطقه عمده روستایی از این استان را مورد مطالعه قرار دادیم که برای انجام واکسیانسیون[5] ، خدمات مرتبط به ماما[6] و یا ارایه برنامه ریزی های خانوادگی[7] به مرکز بهداشت و سلامت مراجعه کرده بودند . تمام شرکت کنندگان تحت بررسی کاملِ لگن[8] قرار گرفتند ، برای تعیین نوع FGM . پرسشنامه هایی شامل چندین بخش مانند ویژگیهای جمعیت شناختی[9] و اطلاعات زمینه ایی[10]، و دو بخش مجزای خودگزارش دهی دانش و اگاهی در مورد FGM/C و عوارض ان ارایه شدند . ویژگیها و اطلاعات زمینه ایی جمعیت شناختی شامل موارد زیر بودند : سن ، سطح تحصیلات ، وضعیت تاهل ، مذهب ، و ملیت که متغیرهای مستقل مطالعه محسوب میشدند .

نتایج : در میان شرکت کنندگان ، 535 (68.5%) نفر تجربه ی FGM/C را داشته اند، FGM/C با سنین بالاتر در ارتباط بود (P = 0.002) ، برای ملیت افغانی (P = 0.003) ، سنی مذهب (P = 0.019) ، و داشتن سابقه خانوادگی FGMC در بین اعضای خانواده ، مادر (P ˂ 0.001)، خواهر  (P˂0.001)  و مادربزرگ (P ˂ 0.001) ارزیابی شد . نواحی که دارای سنت های کهن بودند (57.1%) بعنوان مهمترین فاکتورِ بروز FGM/C مد نظر قرار گرفتند . بیشترین عارضه معمولی گزارش داده شده در این مورد حدود (64.4%) بود که به عفونتهای مجاری ادراری[11] متعلق بود .

نتیجه گیری . FGM/C یک شیوه رایج در مناطق روستایی جنوب ایران است . این شیوه با افزایش سن ، بیسوادی ، سنی مذهب بودن ، ملیت افغانی ، و سابقه مثبت خانوادگی ارتباط مستقیم دارد . عدم آگاهی و دانش کافی در مورد  FGM/C مهمترین دلیل شیوع و استمرارِ این عمل در این نواحی است . مریم دهقان خلیلی ، فلاحی ، محمودی ، غفارپسند ، شهرزاد ، تقویی ، و فریدونی . اپیدمیولوژی ، ویژگیهای ناحیه ایی ، دانش ، و نگرش نسبت به قطع / بریدن اندام تناسلی زنان در جنوب ایران . مجله پزشکی جنسی(J Sex Med,2015;12:1577-1583) .

واژگان کلیدی :  . قطع / بریدن اندام تناسلی زنان (FGM/C) ، ختنه زنان ، دانش و نگرش ، عوامل تعیین کننده ، ایران .

مقدمه :

قطع / بریدن اندام تناسلی زنان (FGM/C) ، که بعنوان ختنه زنان نیز شناخته میشود ، یکی از روشهای سنتی است که شامل حذف جزئی یا کامل دستگاه تناسلی خارجی زنان به دلایل غیر پزشکی میشود [1,2] .بر اساس اعلامِ سازمان بهداشت جهانی [1](WHO)، چهار نوع اصلی FGM/C وجود دارد : نوع I ( کلیتوریس برداری)[2]، نوع II (بریدن تمام یا بخشهایی از الت تناسلی بیرونی/ لبهای کوچک و بزرگ فرج)[3]  ، نوع III ( مهر و موم پوششی یا ختنه فرعونی)[4]  ،نوع IV که برای توصیف سایر روشهای دیگرِ روشهای برداشتن الت تناسلی زنان در غیابِ الزامات پزشکی بکار میرود [3] . فهرستی از علائم و اختصارات برای نواحی مختلف ، چشم اندازهای ایدئولوژیکی و فرایندهای پژوهشی وجود دارد . ما ترجیحا از اصطلاحاتی استفاده میکنیم که توسط یونیسف / صندوق کودکان ملل متحد[5] و صندوق جمعیت سازمان ملل متحد[6]، دو مرکز بزرگ سیاستگذاری جهانی در تلاش برای پایان دادن به قطع / بریدن اندام تناسلی زنان (FGM/C) ارایه شده است [1]. از اوایل دهه 1970 میلادی ، تلاشهایی در غرب برای پایان دادن به FGM/C با تمرکز روی دو فاکتور عمده صورت گرفت که FGM/C و در نهایت بحث ایدئولوژیکی مرتبط به انرا مورد بررسی قرار دادند [4,5] . FGM/C نه تنها با نقض حقوق بشر ارتباط دارد بلکه مشخص شده همراه با آسیب های سلامت ذهنی و فیزیکی است [6,7] . عوارض مختلف فیزیکی و ذهنی برای FGM/C مشخص شده که شامل موارد زیر میشود : درد ، خونریزی[7]، عفونت موضعی[8]و ایجاد ابسه[9] ، بیماری التهابی لگنی (PID)[10] ، سپسیس[11] ،کزاز یا تتانوس[12] ، مشکلات ادراری مانند عفونت دستگاه ادراری (UTI) ، هپاتیت و ویروس نقص ایمنی انسانی (HIV) ، و مسایل و مشکلات مربوط به باروری . عوارض مرتبط به روانپزشکی مانند اختلال استرسی بعد از حادثه [13](PTSD)، برگشت به رویداد ، و اختلالات عاطفی [8-10] .

FGM/C یکی از مواردی است که عمدتا در کشورهای افریقایی و خاورمیانه بصورت گسترده گزارش شده است . چنین براورد میشود که حدود 100 – 140 زن و دختر FGM/C را تجربه نموده اند [11] . FGM/C در حال حاضر در بیش از 28 کشور در بین مذاهب و گروه های قومی مختلف گزارش شده است . چنین تخمین زده شده که حدود یک میلیون و نیم دختر بصورت سالانه با FGM/C روبرو میشوند [12] . گرچه اپیدمیولوژی در چندین کشور مورد ارزیابی قرار گرفته است ، اما فاکتورهای پیش بینی کننده و عوامل اجتماعی تعیین کننده ی ناشناخته که همچنان هم ناشناخته مانده اند نیز در این راستا وجود دارند . چنین داده هایی برای درک انواع و فراوانی FGM/C مفید خواهند بود ، و همچنین روند عملکرد آن با وجود قوانینی که وجود دارد . علاوه بر این ، گزارشها و اطلاعات موجود در مورد ایران بسیار نادر است ، و تنها مطالعات اندکی وجود دارند که به این موارد پرداخته اند [13,14] . بر این اساس ، ما مطالعه کنونی را بمنظور ارزیابی شیوعِ FGM/C و دانش و نگرش نسبت به زنان را در جنوب ایران مورد بررسی قرار دادیم . ما همچنین با هدفِ شناسایی و ادغام زیر مجموعه هایی که دارای ریسک بالا هستند به این مطالعه پرداختیم .

مواد و روش ها :

جمعیت مورد مطالعه

این مطالعه مقطعی طی 36 ماه و از سپتامبر 2010 تا سپتامبر 2013 در هرمزگان انجام شد ، که در جنوب ایران و نزدیک خلیج فارس قرار دارد . استان هرمزگان مساحتی حدود  70697 (27296 sq mi)مترمکعب را احاطه نموده است ، مرکز این استان ،بندرعباس است . این استان دارای 14 جزیره است که در خلیج فارس و در هزار کیلومتری (620 mi) خط ساحلی قرار دارد . جمعیت این استان بر اساس آخرین سرشماری در سال 2011 ، حدود 1578183 نفر گزارش شه است و برآورد شده که در مناطق روستایی این استان حدود 789712 نفر زندگی میکنند . بطور کلی ، 384589 زن در مناطق روستایی این استان زندگی میکنند . مطالعه فعلی شامل تمام زنانی یشود که در شش ناحیه ی روستایی اصلی در این استان زندگی میکنند که شامل موارد زیر میشود ، میناب، دهباز، بندرلنگه، قشم، بندر خمیر، و بستک. اندازه جمعیت و جمعیتِ زنان در این شش ناحیه بترتیب عبارت است از 179445 و 86669 نفر .

ما تمام زنانی را که به مراکز بهداشت و سلامت در این شش ناحیه ، در طول مدت مطالعه مراجعه کرده بودند را مورد ارزیابی قرار دادیم . این زنان به مراکز بهداشت و سلامت مراجعه کردند تا واکسیناسیون ، خدمات ماما ، و یا برنامه ریزی های خانوادگی را دریافت کنند . زنان انتخاب شده بصورت مستمر انتخاب شدند و در این مطالعه مورد ارزیابی قرار گرفتند . پروتکل مطالعه به تایید هیئت مدیره بررسی نهادی (IRB)[7] و کمیته اخلاق پزشکی دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان رسید . تمام شرکت کنندگان قبل از مشارکت در این مطالعه ، تمام اطلاعات خود را با رضایتمندی بصورت مکتوب ذکر کردند .

پروتکل مطالعه :

تمام مشارکت کنندگان در این مطالعه توسط دانشجویان پزشکی در یک مرکز بهداشتی سلامت برای پروژه های تحقیقاتی مانند فراهم نمودن خدمات بهداشت سلامت مورد مصاحبه قرار گرفتند . تمام مشارکت کنندگان تحت بررسی و معاینه کاملِ لگن در وضعیت سنگ برداری یا لیتاتومی[8] ،توسط دانشجویان زنی پزشکی آموزش دیده و ماما ها قرار گرفتند . وجود و نوع FGM بر مبنای طبقه بندی WHO انجام شد ، و بشکل داده های جمع اوری شده ثبت و نگهداری شد . جمع اوری داده ها از بخشهای مختلف جمعیت شناختی ، دانش ، نگرش و باورهایی که در مورد FGM/C وجود دارند انجام شد . سنی که در آن FGM انجام شده بر اساس اطلاعات بیماران و والدینِ انها ثبت شد . اول ، از مشارکت کنندگان سووال شد ، آیا تا بحال ختنه شده اید ؟ (بله / خیر) . دوم ، از آنها پرسیده شد ، آیا فکر میکنید این کار باید ادامه پیدا کند ؟(بله / خیر) . مشارکت کنندگانی که هیچگونه اطلاعاتی در مورد FGM/C و یا ختنه زنان نداشتند نیز ثبت شدند . متغیرهای مستقل ما در این مطالعه عبارت بودند از ویژگیهای اجتماعی – جمعیت شناختی مانند سن ، تحصیلات (بیسواد ، ابتدایی ، دبیرستانی ، دیپلم ،کارشناسی ارشد و بالاتر) ، وضعیت تاهل (متاهل ، مجرد) ، مذهب (شیعه یا سنی) و ملیت (ایرانی ، افغانی ، عرب) . ما همچنین سابقه خانوادگی را هم در مورد FGM/C مورد مطالعه قرار دادیم ، FGM/C در مادر، خواهر ، و مادربزرگ .

تحلیل آماری :

تمام داده ها وارد پایگاه داده ایی کامپیوتر شدند و تحت تجزیه و تحلیل های بیشتر قرار گرفتند. بسته های آماری برای علوم اجتماعی (SPSS,Chicago,IL,USA) ورژن 16.0 برای تمام تجزیه و تحلیل های اماری مورد استفاده قرار گرفت . داده ها بصورت میانگین بعلاوه و منهای انحراف معیار و نسبت داده های متناسب ثبت شدند . داده های پارامتری بین افرادی که تجربه FGM/C را داشته اند و گروه کنترلی با استفاده از ازمون t مورد مقایسه قرار گرفتند ، در حالیکه نسبتها با استفاده از آزمون آماری کای اسکوئر / [9]Chi square ماریآ مورد مقایسه قرار گرفتند . مقدار p دوطرفه در صورتی معنادار بنظر میرسد که کمتر از 0.05 باشد .

نتایج :

بطور کلی ، در این مطالعه 780 زن از نواحی روستایی استان هرمزگان مشارکت داشتند. میانگین سنی مشارکت کنندگان بصورت زیر بود :  30.5 +- 14.6 ( بین محدوده سنی 14  تا 38  سال) ، و میانگین سنی آنها که برای اولین بار FGM/C را تجربه نمودند حدود 5.6 +- 3.6 سال (یعنی در محدوده سنی 2 تا 38 سال) براورده شد . در میان مشارکت کنندگان ، 535 نفر (حدود 68.5%) تجربه ی FGM/C را داشتند . بنابراین ، بر اساس جمعیت موجود (86669) تعداد زنانی که ختنه شده بودند حدود 59446 نفر بودند . بعبارت دیگر ف میزان شیوع در هر 100000 زن روستایی حدود 68589 نفر بود . اطلاعات زمینه ایی مطالعه در جدول 1 بصورت خلاصه ذکر شده است . بیشتر شرکت کنندگان ازدواج کرده بودند (68.3%) و 93.1% آنها ایرانی بودند . بخش بزرگی از شرکت کنندگان بیسواد بودند (36.6%) و سابقه خانوادگی FGM/C در انها وجود داشت . برداشتن/ بریدن

کلیتوریس بیشترین روش مورد استفاده با فراوانی (28.7%) میباشد ، و در نوع یک (کلیتوریس برداری) در FGM/C حدود (27.9%) براورد شده است .

جدول 2 ، جمعیت مورد مطالعه را در FGM/C نشان میدهد . در مقایسه با گروه کنترلی ، افرادی که بصورت معناداری  FGM/C را تجربه نموده اند حدود  (P = 0.002) ارزیابی شد .

FGM/C در میان افغانها بیش از ایرانیان (P = 0.003) و در مقایسه بین زنان متاهل نسبت به زنان مجرد حدود (P ˂ 0.001) گزارش شده است . سایر داده های به دست آمده حاکی از موارد زیر بود : FGM/C در بین سنی مذهبان (P˂0.0019) ، افرادی دارای سابقه خانوادگی ، در مادر (P˂0.001) ، خواهر (P ˂ 0.001) و مادربزرگ (P˂0.001) . تعداد افراد بیسواد که تجربه ی FGM/C را داشتند در مقایسه با گروه کنترلی (P ˂ 0.001) بود . به همین ترتیب ، در مقایسه با گروه کنترلی ، سالهای تحصیلی بصورت معناداری پایین تر بود ( 4.6+- 1.3 در مقایسه با 9.6+- 2.6 سال تحصیلی ، P = 0.013 ) .

دانش و نگرش شرکت کنندگان نسبت به FGM/C و عوارض آن در جدول 3 بصورت خلاصه ذکر شده است . رایج ترین باورهای موجود در مورد FGM/C به باورهای کهن و باستانی بر میگردد که در نواحی روستایی بسیار رواج دارد ، حدود 57.1% این مناطق دارای این باورها و سنت ها هستند . دستورالعمل های مذهبی در 30.3% موارد توسط شرکت کنندگان ذکر شد ، در حالیکه از دیگر دلایل رایجِ انجامِ FGM/C ، افزایش میل جنسی خود[1] (25.8%) و تحریک / برانگیختگی جنسی شریک جنسی[2] (32.1%) بود . در مقایسه با پدران ، مادران تمایل بیشتری برای ادامه دادن این روش داشتند (40.6% در مقایسه با 14.9% ، P ˂ 0.001) . بطور کلی ، در 70.6% مواردی که تجربه ی FGM/C را داشتند ، عوارض بسیاری گزارش داده شده بود (جدول 3) . UTI از شایع ترین عوارض گزارش شده (در حدود 60.4%) بود که بعد از آن بترتیب خونریزی (56.7%) ، خارش (51.7%) و حساسیت به سوختگی (46.7%) گزارش شدند . همچنین ، 8.8% شرکت کنندگان دچار اختلالات روانپزشکی هستند . PTSD از شایع ترین عوارض تشخیص داده شده در اختلالات روانی بود.

جدول 1. ویژگیهای جمعیت شناختی و بالینی 780 زنِ شرکت کننده در مطالعه ی قطع اندام تناسلی زنان در جنوب ایران

 

 

 

 

 

 

 

جدول 2. عوامل جمعیت شناختی و اپیدمیولوژیکی 780 زنِ شرکت کننده در مطالعه ی قطع اندام تناسلی زنانیکی از شایعترین آزمونهای آماری سطح مقدماتی است که در تعداد زیادی از مقالات مشاهده می کنیم از این آزمون استفاده شده است.

 

 

 

 

 

 

 

 

جدول 3.  ویژگیهای جمعیت شناختی و بالینی 780 زنِ شرکت کننده در مطالعه ی قطع اندام تناسلی زنان در جنوب ایران

FGM/C یک عمل بسیار شایع است که ریشه در سنتهای قدیم و کهن دارد . امروزه عمدتا این کار در کشورهای آفریقایی و مکشورهای کوچک در خاورمیانه رواج دارد . بر اساس گزارشهای ارایه شده توسط WHO ، حدود صد میلیون زن در سراسر جهان تحت عمل FGM/C قرار گرفته اند ،در حالیکه سالانه حدود 4-5 میلیون نفر از دختران و نوزادان دختر تحت این عمل قرار میگیرند [1]. شدیدترین و تهاجمی ترین زیر مجموعه FGM/C در میان جمعیت سومالی و سودان گزارش شده است [15] . گزارشهای متعددی وجود دارد که به توصیف دانش و نگرش ، و همچنین اپیدمیولوژی FGM/C در کشورهای افریقایی و خاورمیانه پرداخته است . با این وجود ، داده های مرتبط در ایران بسیار نادر است . با توجه به اطلاعات و دانشی که ما در اختیار داریم ، این اولین مطالعه ایی است که در جنوب ایران گزارش شده و به شیوع و عوامل ایجاد FGM/C پرداخته است ، و دانش و نگرش در اینمورد را در ایران شرح داده است . ما دریافتیم که شیوع FGM/C بصورت چشمگیری در جنوب ایران علیرغم گزارشهایی که از قبل وجود داشته بسیار زیاد است [16] .بحث و بررسی :

برآورد میزان شیوع FGM/C بطور گسترده ایی در کشورهای مختلف ،متفاوت است . این موضوع بر خلاف واقعیت موجود است که تمام کشورهایی که در آنها این روش وجود دارد در همسایگی یکدیگر قرار دارند [17] . تفاوتهای موجود در ویژگیهای اپیدمیولوژیکی و FGM/C ریشه در ویژگیهای اجتماعی ،تاریخی ، سنتی ، و تنوع سیاسی بین کشورها دارد . مطالعاتی که اخیرا انجام شده اند نشان داده اند که 10 زن و دختر در جیبوتی[1] ، مصر[2] ، گینه[3] ، مالی[4] ، شمال سودان[5] ، سیرالئون[6] و سومالی[7] بصورت سالانه به این کار مجبور میشوند [12] . همچنین گزارش شده است که حدود 87 میلیون دختر در 27 کشورِ افریقایی و یمنی تحت این عمل قرار گرفته اند [18] . به همین ترتیب ، چنین براورد شد که تعداد زنان تحت FGM/C در کشورهای نیجریه ، مصر ، و اتیوپی بترتیب 28170 ، 24710 و 23240 نفر بود . ما دریافتیم که 68.5% از تمام زنانی که در مناطق روستایی قرار دارند ،دارای نوعی از FGM/C هستند . نتایج حاصل از مطالعه ما با نتایج به دست امده از گزارشهای قبلی، در جنوب [13] و شمال ایران [14]  قابل مقایسه است ، و حاکی از شیوع 70% و 55.7% می باشد . این امر نشان میدهد که شیوع FGM/C در مناطقِ روستایی ایران تا حدود بسیار زیادی بالا است . میانگین سنی شرکت کنندگان در مطالعه فعلی نیز برآورد شد : 5.6 ± 3.6  سال ، که در مقایسه با گزارشهای قبلی منتشر شده در ایران(9.2 ± 14.2)  پایین تر بود [14] . ما چنین نتیجه گیری کردیم که این عمل در گروه های سنی پایین تر در جنوب ایران بیشتر رواج دارد . گروه سنی 15-19 سال در بیشتر کشورهای آفریقایی [17,19] بیشترین رده سنی را در میان افرادی دارند که FGM/C را تجربه نموده اند . ما همچنین دریافتیم که میزان شیوع با افزایش سن افزایش یافته است . جالب است بدانید ، دریافتیم که برخی دختران بعد از سنین 18-21 سالگی FGM/C را تجربه نموده اند . سنی که در آن FGM/C اجرا میشود انجام میشود در بین کشورهای مختلف و حتی هر منطقه نسبت به منطقه دیگر در یک کشور متفاوت است ، گاهی اوقات ، اینکار بلافاصله بعد از تولد و گاهی اوقات قبل از ازدواج انجام میشود [5,6]. ما متوجه شدیم که اینکار عمدتا توسط افرادی که در هر منطقه ختنه

میکنند (47.4%) و سپس مادربزرگ ها (39.2%) انجام میشود . این یافته در تایید با دیگر مطالعات انجام شده است . پاشایی[1][14] نشان داد که اکثریت این قطع اندامها بدستِ ماماهای سنتی و زنان سالخورده  (96.4%) انجام شده که در حین اینکار از بیهوشی[2] نیز استفاده نکرده اند (100%) . تگ الدین و همکارانش [20] همچنان نشان دادند که FGM/C در بین زنان مصری عمدتا توسط افراد محلی که کار ختنه را انجام میدهند و از بیهوشی نیز استفاده نمیکنند انجام شده است . داده های مطالعه فعلی نشان میدهد که هر چه سطح آموزشی و تحصیلات پایین تر باشد میزان شیوع FGM/C افزایش می یابد ، که در تطبیق با گزارشهای ثبت شده از مطالعات قبلی در کشورهای آفریقایی است (14,17,21-23] . یافته ی جالبِ این مطالعه ، این بود که FGM/C در نواحی جنوب ایران بیشتر در میان سنی مذهبان رواج داشته است . بعبارت دیگر ، افراد سنی مذهب تمایل بیشتری به انجام این کار و ادامه دادن آن دارند . گزارشهای قبلی نشان داده اند که FGM/C بیشتر در اسلام وجود دارد [2,16] . با در نظر گرفتن تمام مطالعات در کنار هم ، میتوان چنین نتیجه گیری نمود که مسن تر بودن ، داشتن تحصیلات کمتر ، و اینکه بتازگی ازدواج کرده ایی یا قبلا متاهل بوده ایی و یا اینکه هرگز ازدواج نکرده باشی همگی منجر به افزایش میزان رواج FGM/C میشوند . علاوه بر این ، مسلمان بودن همچنین منجر به افزایش شانسِ ختنه شدن . ما همچنین نشان داده ایم که سنی مذهبان در مقایسه با شیعه ها تمایل بیشتری برای اجرای FGM/C دارند . این امر را میتوان به دلیل تجمع بیشتر سنی مذهبان در این مناطق توصیف نمود . توضیح بعدی این است که مسلمانان سنی مذهب در مقایسه با مسلمانان شیعه در این نواحی در ایران، بیشتر محافظه کار هستند و سنتی تر عمل میکنند . همچنین نشان داده شده که مسن تر بودن ، داشتن تحصیلات کمتر ، و مسلمان بودن از دیگر موارد ختنه دختران هستند [17] . ما همچنین نشان دادیم که اگر در خانواده ایی سابقه ختنه / FGM/C در بین مادر ، مادربزرگ و خواهر وجود داشته باشد ،بصورت قابل توجهی FGM/C بیشتر شایع است .در تایید با مطالعات قبلی ، ما دریافتیم که FGM/C رایج ترین شیوه معمول در مناطق بوده است [1,13,14,17,20,24] . با این وجود ، برداشتن جزیی یا کامل کلیتوریس از سایر موارد رایج تر بود . این امر نشان میدهد که در این مناطق ،این کار محدود به خراشیدن و بریدن کلیتوریس میشود .

FGM/C با پیامدها و عواقب طولانی مدت و کوتاه مدت همراه است [8,25,26] . همانطور که زنان بسیاری در دوران کودکی FGM/C را تجربه میکنند ، آنها ممکن است بلافاصله هیچگونه عوارضی مشاهده نکنند . بر این اساس ، اوبرمییر[3] [26] معتقذ است که FGM با عوارض کمی همراه است و پیامدهای بهداشتی سلامتی ونگرشی که نسبت به FGM/C وجود دارد با شواهد موجود تایید نمیشوند . بر مبنای طبقه بندی انجام شده WHO [11] ، عوارض بی درنگِ این عمل عبارتند از: مانند عفونت ، تکرر ادرار[4] ، درد شدید، شوک ، خونریزی[5] و مرگ . پیامدهای طولانی مدت نوع Iو II عبارتند از : آبسه ، زخمهای عصبی و تشکیل کلوئید و کیستهای پوستی[6] . در FGM/C نوع  III عوارض دیگری ذکر شده مانند انچه برای انواع اول و دوم بیان شد ، و مواردی مانند قاعدگی دردناک[7] ، بی اختیاری در ادرار ، تنگی واژن[8] . ویروس HIV ، هپاتیت B ، و سایر بیماریهای مربوط به تزریق خون که میتوانند از راه تمام انواع FGM منتقل شوند [1,11] . از انجایی که بیشتر بیمران دارای FGM/C نوع I بودند ، عوارض جانبی آنها حداقل و محدود بود . عفونتهای مزمن دستگاه تناسلی و PID نیز به FGM مربوط هستند . این مسایل و مشکلت از لحاظ خاصی دارای اهمیت هستند زیرا آنها در میان علل نازایی قرار دارند [8,25] . ما همچنین دریافتیم که UTI و خونریزی از مهمتری عوارضِ گزارش شده هستند ، در حالیکه تشکیل کیست و نازایی جزءکمترین عوارض شایع بودند . پاشایی [14] نشان داد که پاسخ دهندگان به ختنه تا حدود (48.2%) از درد و (1.5%) از خونریزی بعد از FGM در عذاب بودند . مطالعات متعددی وجود دارند که نشان داده اند زنانی که تجربه ی FGM/C دارند ،میل جنسی آنها کاهش یافته و بشدت دارای اختلالات عملکرد جنسی هستند [7,22] . در این میان عوارض روحی روانی از اهمیت خاصی برخوردار هستند [9] . در این مطالعه ، آمیزش و نزدیکی دردناک[9] و کاهش میل جنسی بترتیب در بین 39.6% و 17.2% از شرکت کنندگان گزارش شده است . همچنین نشان داده شده است که بازسازی مجدد کلیتوریس میتواند منجر به بهبود میل جنسی و عملکرد جنسی شود [27] . مهمترین نکته ایی باید انرا در ذهن بخاطر سپرد این است که گرچه نگرانیهایی

در سطح جهانی با توجه به انتقال HIV از راه FGM وجود دارد ، اما ارتباط مستقیم هنوز باید از راه مطالعات اپیدمیولوژیکی مورد بررسی قرار گیرد [28] .

ما دریافتیم که بیشترین دلیلِ انجام FGM/C بترتیب اهمیت دلایل زیر بوده است : سنت (57.1%) ، پاکیزگی و یا حلال بودن دختر (40.1%) و تحریک جنسی شریک جنسی (32.1%) . حدود 30.3% از شرکت کنندگان به مذهب اشاره نمودند ،در حالیکه افزایش لذت خود از عملکرد جنسی در 25.8% گزارشِ شرکت کنندگان وجود داشت . پاشایی و همکارانش نشان دادند که دلایل بروز FGM/C برتیب بصورت زیر است : سنت و عرف (66.7%) ، پاکیزگی (17.2%) ، مذهب (2.8%) ، بهداشت (2.6%) و کنترل تمایلات جنسی (1%) . بسیار مبرهن است که ، سنت ، مذهب و فشار اجتماعی مهمترین انگیزه برای انجام FGM/C بودند . در مطالعه ایی که تگ الدین و همکارانش انجام دادند [20] ، دلیل بروز fgm/c را بصورت زیر بیان نمودند : مذهب (3.9%) ، پاکیزگی دختران (8.9%) ، و سنتهای اجتماعی و فرهنگی (17.9% – 15.9%) . محمد[1] و همکارانش همچنین گزارش دادند که درمیان زنان مصری ، سنت ، پاکیزگی و باکرگی از مهمترین انگیزه های تداومِ (FGM/C)  تا حدود (100%) است ، که بعد از آن ، تمایلات مردان ، فاکتورهای زیباشناختی ، و فاکتورهای مذهبی بترتیب (45.2% – 100%) وجود دارند . یافته های ما در تایید با مطالعات و بررسی های قبلی در ایران است که FGM/C بیشتر یک عملکرد اجتماعی است که فراتر از الزام و تعهد مذهبی است [14] . بطور کلی ، در اسلام هیچ دلیلی برای انجام FGM/C وجود ندارد . روشن است که اسلام هر گونه آسیب رسانی به بدن را قدغن نموده و شواهدی مبتنی بر کتاب مقدس مسلمانان در ارتباط با FGM/C و حمایت از آن وجود ندارد [19] .یکی از یافته های جالب توجه این بود که 40.6% از مادران بیان کردند که آنها این کار را برای فرزندان خود انجام خواهند داد . این موضوع نشان میدهد که کمبود دانش و اگاهی در تداومِ اینکار در مناطق بی تاثیر نبوده است . بیش از 80% شرکت کنندگان همچنین بیان کردند که مادران و مادربزرگ های آنها تصمیم گیرنده های اصلی برای انجام اینکار بوده اند . با توجه به نقش مدران و مادربزرگ ها در FGM/C ، نتایج بدست امده شبیه نتایج حاصل از تگ الدین و همکارانش [20] و هریکا و دهار [29] است . بنابراین ، بر مبنای یافته های ما ، برنامه های مداخله ایی باید روی آموزش زنان در ارتباط با خطرات FGM/C باید متمرکز شوند .

در مطالعه ما محدودیتهای چندی وجود داشت . مطالعه کنونی یک مطالعه مقطعی بود که شامل زنانی میشد که در نقاط و نواحی زندگی خود ویژگیها و عوامل بروز FGM/C وجود داشت . ما از پرسشنامه هایی برای تعیین دانش و نگرش شرکت کنندگان نسبت به FGM/C استفاده کردیم. ما معاینه کامل لگن را برای تعیین نوع FGM/C انجام دادیم . این روش شناختی تنها ما را قادر به ارایه گزارشی در مورد شیوع اختلالات جنسی در میان شرکت کنندگان بر مبنای باورهای آنها نمود . بنابراین ، ما نمیتوانیم بین اختلالات جنسی و FGM/C نظر و رابطه ایی مستقیم ذکر کنیم . همچنین در مطالعه ما بررسی روی پدران و همسران شرکت کنندگان انجام نشد که خود یک نقص بمار میرود . نقش شرکای جنسی مرد در ادامه این روش بسیار حایز اهمیت است که در این مطالعه به ان پرداخته نشده است . با این وجود ، این اولین مطالعه جامعی است که روی FGM/C در جنوب ایران انجام شده است و اطلاعات ارزشمندی در مورد ویژگی ها و نگرش موجود نسبت به FGM/C در اختیار ما نهاده است . جمعیت بیشتری در مطالعات بر مبنای آموزش و رسانه ها بید مور بررسی قرار گیرند تا بتون میزان بروزِ FGM/C را در این نواحی کاهش داد .

در نتیجه ، FGM/C یک شیوه معمول در نواحی روستایی در جنوب ایران است و با افزایش سن ، بیسوادی ، سنی مذهب بودن ، ملیت افغانی داشتن ، و سابقه مثبت خانوادگی در انجام این شیوه ارتباط مستقیم دارد و افزایش می یابد . افزایش دانش جمعیت این نواحی و توجه به FGM/C از طریق رسانه ها و مدارس برای توقف دامه این شیوه معمول در منطقه بسیار الزامی خواهد بود .

برای دسترسی به منابع، اصل مقاله از اینجا قابل دسترسی می باشد.

نویسندگان:

مریم دهقان خلیلی ،MD ،* صغرا فلاحی، MD ، †فروغ محمودی ، MD ، فریبرز غفارپسند ،MD ، §  محمد اسماعیل شهرزاد ، MD ، محسن تقوی ، MD ، و مرجان فریدونی اصل MD .

* مرکز تحقیقات سیاستگذاری سلامت (HPRC) وابسته به دانشگاه علوم پزشکی شیراز ، مرکز تحقیقات پزشکی مولکولی (MMRC) ،دانشکده علوم پزشکی هرمزگان ، بندر عبای ، ایران ،   مرکز تحقیقات باروری و ناباروری ، دانشکده علوم پزشکی هرمزگان ، بندرعباس ،ایران ، § مرکز تحقیقات علوم اعصاب ،دانشکده علوم پزشکی شیراز ، ایران کمیته پژوهش های دانشجویان ، دانشکده علوم پزشکی هرمزگان ، بندرعباس ، ایران .


0 دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

Avatar placeholder

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *